Huhupuheiden mukaan yliopistoissa ei saa tarpeeksi infoa siitä, mistä ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä kannattaisi etsiä. Niitä kun olisi hyvä selailla omaa kandia tai gradua, joskus myös ihan peruskurssien esseitäkin työstäessä. Koska tilanne harmittaa itseäni, päätin tehdä nopean esittelyn ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden tietokannasta.
Kaikkien suomalaisten ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja muut julkaisut löytyvät kätevästi yhdestä paikkaa. Theseus.fi:ssä julkaisua voi etsiä niin koulun, opintoalan, tekijän, julkaisuajan, nimekkeen kuin ihan perinteisen asiasanahaunkin kautta. Kaikki toiminta on maksutonta, ja julkaisun voi ladata pdf:nä myös omalle koneelle. Yliopistoillahan ei ihan vastaavaa systeemiä ole (ellei Melindaa lasketa), mikä yhtä jos toista kandin ja gradun tekijää on kiukuttanut.
Theseuksen huono tuntemus yliopistopuolella (ja varmaan yleisestikin) on
harmi, koska amkeissa tehdään todella mielenkiintoisia opinnäytetöitä
monelta alalta - myös sellaisilta, joita yliopistoissa ei välttämättä
edes tunnusteta. Joukossa on paljon yllättävänkin poikkitieteellistä tutkimusta, johon tutustumisesta hyötyisi niin kielitieteilijä, psykologi kuin sukupuolentutkijakin. Ilahduttavinta oppareissa on ehkä tekstilajillinen runsaus.
On raporttia, opasta, katsausta, selvitystä sekä luovien alojen massiivisia, kuvitettuja liitepaketteja. Paljon
vaikeaselkoisiakin akateemisia tekstejä kuluttavalle ne ovat myös
mukavan väläpalaisaa luettavaa.
Amkeissa tehdyn tutkimuksen huonosta näkyvyydestä on puhuttu mediassakin jonkin verran. Oppareita lukiessa kannattaa tietysti muistaa, että kyse on usein kirjoittajan ensimmäisestä (ja usein ainoasta) tutkimuksesta, joten vaikka opparit usein vastaavat sivumäärältään yliopiston gradua, saattaa tieteellinen arvo olla ehkä joissain tapauksissa enemmän kandidaatintutkielman luokkaa. Opparit ovat kuitenkin usein käytännönläheisiä, osa helpostikin omaan elämään siirrettäviä ja usein ihastuttavan kiinni ajassaan. Niiden esitteleminen esimerkiksi yleisen kirjaston tiedonhankintakoulutuksissa ei välttämättä olisi huono idea sekään.
Yleiseksi inspiraatioksi ja kannustimeksi tutustua Theseukseen voisin tähän loppuun esitellä listan itseäni eniten kiinnostaneista oppareista. Niitä riittäisi vaikka useammankin blogipostauksen verran. Toivottavasti joku edes niiden kautta Theseukseen käy tutustumassa!
Badwal 2010: Nykytekijänoikeudet luovuuden esteenä
Heiska 2014: Japanin kirjastot - mielikuvat vastaan todellisuus
Kuivalainen 2014: Printtipaitamallisto - Sukupuolen moninaisuus
Malmström 2015: E-kirjamarkkinat Suomessa : Omakustanteisen e-kirjan julkaiseminen
Paananen 2012: "On vain käytettävä omaa järkeä ja lähdekritiikkiä" : science fiction -harrastajien tiedonhankinta
Pietilä 2013: Fanifiktio ja nuortenkirjastotyö: Onnistunut parisuhde? : Fanifiktioharrastajien huomiointi nuortenkirjastotyössä
Pölönen & Vuorio 2006: Rentoutuskurssi
Tikkanen 2009: Tällaisena kuin olen : Suomalaisten tyttöjen identiteettien muutokset tyttötyön haasteena
Vattulainen 2014: ”Ihan turha soittaa kellekään viranomaisille” – SUOMALAISTEN MIESTEN KOKEMUKSIA PARISUHDEVÄKIVALLASTA JA AVUN HAKEMISESTA
Ihanaa ku mainostat Theseusta! Kyseinen sivusto on tullut itselle liiankin tutuksi omaa opinnäytetyötä tehdessä. :D
VastaaPoistaLisäksi sieltä on saaanut hyviä vinkkejä mm. sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun kuin myös miten ottaa lehmä lemmiksi. ;)
Theseus on ihan paras! :D Harmittaa, kun sitä ei yo-maailmassa niin hyvin tunneta, kun sieltä löytyy vaikka minkämoista tutkielmaa ihan kummallisistakin aiheista. Ja parasta on, että kaiken saa omalle koneelle eikä tarvitse erikseen lähteä kirjastoon tai maksaa aineiston käyttämisestä.
VastaaPoista